Project IV: Art Story

De vzw vroeg aan kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven om een 30-tal kunstwerken uit te kiezen. Haar keuze werd bepaald door het belang van de werken voor de geschiedenis van de mensheid. Het nieuw didactisch instrument, die deze meesterwerken in beeld en woord presenteert , kreeg de naam artpad mee. Hij is bedoeld zowel voor nieuwkomers als voor wie al van kunst hebben geproefd. Het maxi schrift kan tevens als schildersezel dienst doen.

Het project Art Story maakte mogelijk dat het instrument werd uitgetest in de praktijk. Het project startte in oktober 2011. In 2012 – 2013 heeft Art Without Bars samengewerkt met Les Ecrivains Publics asbl in de gevangenis van Doornik. Behalve prachtige creaties inzake proza en poëzie, heeft deze samenwerking ook geleid tot sprankelende voorbeelden van beeldende kunst.

In het jaar 2014 hebben de geluidskunstenaar Baudouin Oosterlynck, de slamkunstenaar Seckou Ouoleguem en de conceptuele kunstenaar Zachary Susskind ( groep Silent House, NY), ateliers geleid in de gevangenis van Andenne met de artpas als rode draad.

Een kern van specialisten heeft de artpad en de testen die hij onderging in de verschillende gevangenissen geëvalueerd. Zodoende is hij geëvolueerd van een klein individueel schrift (formaat A4) tot een klassikaal instrument dat de rehabilitatie kan bevorderen. Dit is het uiteindelijke doel van de artistieke beleving die onze vzw voorstelt aan instellingen die het wensen, dit zowel in Vlaanderen als in het Franstalig landsgebied en het buitenland (3 versies beschikbaar: in Nederlands, Frans en Engels).

Dit project Art Story was het onderwerp van een expo Dromen over muren heen georganiseerd door de KULeuven in mei 2013. Vanaf november 2014 tot maart 2015 hebben de artpadiens, naam voor de gebruikers van de artpad, drie opeenvolgende tentoonstellingen gehouden in een zaal van het Museum Dhont-Dhaenens in Deurle, als curators en makers van werken.

TENTOONSTELLING Deze wereld van geknipte Doornen in Museum Dhondt –Dhaenens te Deurle in Oost-Vlaanderen – www.museumdd.be

Gedetineerden van Andenne zijn zelf curator van en driedubbel museaal evenement dat loopt van november 2014 tot maart 2015. In het derde luik (februari 2015) realiseren zij een tentoonstelling met eigen werk. Dit evenement werd mogelijk dank zij een samenwerking tussen de vzw en kunstenaar Zachary Susskind van de groep Still House uit New-York.
1ste luik van 23 -11 tot 4-1 -2015 : Het toeval zal voor het eerste vers zorgen. Hier zijn drie thema’s aan bod: Mijn kind, Jij en Ik; Mijn Lijden, Jij en Ik; Mij Job, Jij en Ik. Een keuze werken van de vaste collectie.
2de luik van 7-1 tot 1-2 : Opening naar de verborgen gezichten van natuurlijk vers fruit . Werk van het New-Yorks collectief dat door de artpadiens werd uitgekozen en gepresenteerd.
3de luik van 4-2 tot 1-3 : How are You Never you? Eigen werk van de artpadiens.

In 2015-16 is de artpad ook ingezet bij jonge vluchtelingen (De Vunt, Leuven) en bij jongeren van de gemeenschapsinstelling De Wijngaard in Tongeren.

Toelichting door Dominique, gevangene te Doornik.

Piloot project gesponsord door Atoma
Piloot project gesponsord door Atoma

Secured By miniOrange