Project II: Inmate Tattoo

Van oudsher is tatoeage een belangrijke manier om diepe gevoelens op een quasi onuitwisbare wijze te ventileren. Toch heerst nog steeds een taboe rond deze praktijk in de penitentiaire context. Ondermeer rijzen bij clandestien gebruik van zelfvervaardigde tatoeageapparatuur gevaren voor verspreiding van o.m. HIV en hepatitis.
In 2007 ontstond een akkoord met de penitentiaire overheid over een samenwerking gevoerd over een vol jaar tussen de vzw en gedetineerden van Oudenaarde met als eindmeet en tentoonstelling die tatoeagepraktijken en body painting bespreekbaar zou maken. Het tentoonstellingsproject The ornamental body wordt over drie luiken gespreid.

LUIK 1: Een tentoonstelling die rondreist in penitentiaire centra:

The ornamental body. Inmate tattoo

Oorspronkelijk zouden gedetineerden elkaars tatoeages fotograferen. Restricties werden als artistieke uitdagingen aangewend. Studenten van de Sociale Hogeschool Heverlee en van de kunstschool La Cambre participeerden in 2007 actief aan workshops tot de 27-jarige Franse Mariette Michaud uiteindelijk het fotoapparaat deed klikken op het ritme van de gedetineerden zelf. De presentatie omvat drie delen:

  • Een interactief gedeelte bestaande uit vijf groepen lightboxen. Beelden van de making-off van de tentoonstelling worden begeleid door muziek, interviews en getuigenissen.
  • Een tweede deel bestaat uit stalen platen met detailopnamen van getatoeëerde en beschilderde lichamen van inwoners van de strafinrichting. Tribals en intieme beelden vertellen iets uit het leven van de getatoeëerden.
  • Tenslotte een drieluik dat buitenstaanders in de bezoekerszaal kunnen aanschouwen. Dit luik bepleit de opwaardering van body art binnen de penitentiaire sector en haalt het frequente verschijnsel van tatoeage bij gedetineerden uit de taboesfeer.
Waar?

Première in Oudenaarde en nadien rondreis o.m. doorheen de Belgische gevangenissen.

Wanneer?
1 mei ’08 – 31 mei ’08 Gevangenis Oudenaarde
13 september ’08 – 23 oktober ’08 Hulpgevangenis Leuven
24 november ’08 – 28 november ’08 Brussels Hoofdstedelijk Parlement
1 mei ’10 – 23 mei ’10 Biennale de St. Hubert
17 januari ’11– 28 januari ’11 Expo Clair Obscur
Atrium de la Communauté Française Bruxelles
11 september ’11 Open Monumentendag in gevangenis Oudenaarde
18 november ’11 – 14 december ‘11 Expo “Claire et Obscur” in stadhuis Ougrée
29 november ’12 – 20 december ’12 Expo Portes Ouvertes sur la Prison
Maison de la Cohésion Sociale Anderlecht
29 april ’13 – 24 mei ’13 Athénée Royal de Marche-en –Famenne
14 maart ’16 – 22 april ’16 La Louvière

 

Per januari 2018 werd deze expo geschonken aan de gevangenis van Oudenaarde.

LUIK 2: Een tentoonstelling toegankelijk voor een ruim publiek:

The ornamental body. Mariette Michaud + vijf kunstenaars.

Inmate tattoo met de foto’s van M. Michaud was het vertrekpunt voor de De Witte Zaal om nog vijf kunstenaars uit te nodigen om te reflecteren over … .
Een videoportret van een gedetineerde tatoeëerder en een diamontage van de making-off van Inmate tattoo, braken een lans voor onderzoek naar nieuwe trends van lichaamsversiering die in detentie gedijen.

Waar?

in de Witte Zaal te Gent

Wanneer?

mei – juni 2009

Secured By miniOrange