Project VII: 3 x HUBERTUS

 

De eerste is de flamboyante edelman met het stralende hert. Hij werd kluizenaar, nadien bisschop en nam het op voor kwetsbaren en armen. Zou het kunnen dat de 14de-eeuwse heilige reïncarneerde in Hubert Lanssiers(+ 2006)? De Belgische aalmoezenier begeleidde honderden onterecht veroordeelden in Lima, Peru en hij bracht hen ook kunst en expressie bij. Als derde in de rij verschijnt een Duitse gedetineerde die te Leuven in het jaar 2000 de gevangenis verlaat na een lange straf. Doorheen een portret getuigt Hubert hoe hij een kwart eeuw opsluiting overleefde dank zij een innerlijke schat, zijn verbeelding.

Sinds mensenheugenis zijn in velerlei culturen edel- en damherten een symbool van duurzame verandering. In een reeks workshops zullen de deelnemers het hert van Hubertus in de verbeelding oproepen. Daarbij bezigen ze echte en namaak geweien, tekenen magische medaillons en experimenteren met oer geluiden.

Affiche

EXPOSITIE 3 X HUBERTUS

View St Kamillus Bierbeek oct22

Perstekst:   3 x HUBERTUS
Metamorfose in het forensisch werkveld

De context

Art Without Bars organiseert vanaf 21 oktober 2022 een tentoonstellingsevent rond ‘metamorfose’, dat ook het thema was van de jongste Biënnale van Venetië. De tentoonstelling 3 x HUBERTUS toont groepswerk van psychiatrische patiënten die zes maanden ‘borduurden’ op het thema, weliswaar niet met stof en naald, maar op hertengeweien en met graveerboren. En er is meer: zij ruilden de beperkingen van hun long stay op de forensische afdeling voor de rol van curator.

De inspiratie

Sinds mensenheugenis staat het hert symbool voor verandering. In de grotten van Lascaux vind je al de verwisseling van mens en dier, Ovidius droomde ervan.

Dichter bij ons en als directe inspiratie van 3 X HUBERTUS liggen drie beklijvende verhalen, drie metamorfoses.

  1. De heilige Hubertus uit de Ardennen. Vóór zijn ontmoeting met het stralende hert was hij een flamboyante jager. Nadien werd hij bisschop en nam hij het op voor kwetsbare mensen en mensen in armoede.
  2. Padre Hubert Lansiers (1929-2006). Deze Belgische, te weinig bekende aalmoezenier bevrijdde in Peru honderden onterecht veroordeelden en introduceerde in alle gevangenissen van Lima het gebruik van artistieke expressie. Zijn boek De tanden van de draak is een aanklacht tegen de schendingen van de rechten van het individu.
  3. Hubert D., een Duitse gedetineerde, die de Centrale Gevangenis van Leuven verliet in 2000. Op een geschilderd portret van Hubert lezen we : “In de gevangenis heeft verbeelding mij al die jaren recht gehouden.” Hij was er een kwart eeuw opgesloten.

Het creatieve proces

In de periode februari-september 2022 werkte Art Without Bars met zes geïnterneerde personen die als long residents verblijven in Sint-Kamillus Bierbeek. Een beeldend therapeut van het TAC begeleidde mee de workshops. In Aarlen kon ook een gedetineerde aan de slag gaan vanuit zijn gevangeniscel.

De zeven deelnemers noemen zich hert-ogen en hebben elk een zelfontworpen wapenteken en strijdkreet. Die schilderden ze op papier-maché geweien. Ze brachten het mythische hert nog op een andere manier in beeld. Ze graveerden namelijk medaillons op echte damhertgeweien, die een imposante kring vormen.  Sommigen roepen de drie Hubertus-figuren op, andere verwijzen naar het hert in vormen  de oudheid of naar de eeuwenoude band tussen het Russische en het Oekraïense volk.

 Het resultaat

Een tentoonstelling waarbij de bezoeker twee imposante sculpturale installaties ziet en beleeft. Hij hoort bosgeluiden – herten onder meer – waaruit instrumentale muziek , gaande van profane sax-muziek tot sacrale orgelmuziek, voortvloeit. Dit laatste met dank aan één van de hert-ogen en aan de unieke akoestiek van de kapel van Sint-Kamillus Bierbeek.

Een lexicon in waaiervorm geeft instructies voor de rondgang en laat toe te ervaren hoe artistieke creativiteit drager wordt van zin en betekenis. De expo komt de bezoeker tegemoet als een wezen vol tekens van verstoring, maar ook met kreten van hoop.

Verantwoordelijke organisaties: Art Without Bars – www.artwithoutbars.be   
TAC (Therapeutisch Activiteiten Centrum) Sint-Kamillus Zorggroep
ism. Zorgzaam (met) erfgoed  KADOC KU Leuven

View St Verona Leefdaal dec22

View St Verona Leefdaal 2 dec22

Deze expositie ism Zorgzaam (met) erfgoed  (KADOC KU Leuven) roteert in  Vlaanderen en Wallonië
vanaf 2023 als volgt

17 juni tem 02 juli ’23 DE MUNT Brussel (partiële opstelling): toegankelijk tijdens de opera voorstellingen

7 en 8 oktober ’23: Alexianen Zorggroep Tienen: open van 11u tot 17u

15 -22- 29 oktober ’23: Alexianen Zorggroep Tienen: tijdens de zondagsmis van 9u30-11u

4 tem 19 november ’23: Kapel OLV van Steenbergen, Zoete Waters Oud-Heverlee: dagelijks van 11u tot 16u

14 feb tem 3 maart ’24: Kathedraal St-Paulus LUIK: dagelijks van 8u30 tot 17u

Flyer najaar 2023

Flyer expo Liege

Secured By miniOrange