Project I: Inmate art uit het interbellum

Luik 1: Een publicatie van tekeningen uit het interbellum onder de titel Fatalitas!

Inmate art – een recente term in het Westen – is kunst gemaakt door mensen die wegens criminele feiten in afzondering zijn geplaatst. Na zijn dood op 24 januari 1960, geraakte dokter Jean Lacassagne een voorvechter van deze specifieke kunsttak, bijna in de vergetelheid. Hij is geboren in Lyon (1886) als zoon van de beroemde wetsdokter Alexandre Lacassagne, die als dermatoloog de tatoeage als onderwerp van studie introduceerde. Geïnspireerd door de ziekenbezoeken met zijn vader aan de hospitalen en tuchthuizen van zijn geboortestad, publiceerde Jean later als dermatoloog ruimschoots over dit onderwerp. Na zijn vaders dood, erfde Jean een fotoarchief met getatoeëerden, en zelfs een servies versierd met tatoeages.

Nog meer dan zijn vader was hij bezield met mededogen en raadde hij zijn gedetineerde patiënten aan om door te tekenen en te schrijven een uitweg te vinden voor hun vertwijfeling. In 2007 werd een manuscript van een zekere Migron met M. als initiaal, in de archieven van Lyon in verband gebracht met een lot tekeningen van dezelfde hand, die op de kunstmarkt opdoken. Enkele tekeningen illustreerden nauwgezet de tekst.

De recidiven van M. Migron, door hemzelf verteld en geïllustreerd, vormen de rode draad doorheen dit scheurboek. Wij hebben werk van verschillende kunstenaars gekozen om het verhaal van Migron te illustreren. Deze tweetalige publicatie (Nl/FR) werd gedrukt in mei 2008 onder de titel:

Fatalitas! Van sletten, flikken en brommers… Putes, poulets, prisonniers racontent…

Info en bestellingen

Inhoud: 43 blzn. met illustratie vol blad blad en in quadrichomie en 35 blzn. tekst. 
Prijs : 14 € + 8€ verzendkosten voor binnenland (10 € voor Europa) .
Storting op nummer 734-0147522-91.

Luik 2: Tentoonstelling Fatalitas! Tekeningen uit het interbellum

Zij was gewijd aan de miskende figuur van Jean Lacassagne uit Lyon, een arts die zich bekommerde om de gezondheid van de gedetineerden en de prostituees. De aandacht gaat vooral naar de verzameling inmate art van de dermatoloog die een kunsttherapeut was avant la lettre.

Wanneer? 22 mei- 12 september 2010
Waar? Dr. Guislain Museum Gent gevestigd Dr. Guislainstr. 43 te Gent

Secured By miniOrange